Home / Nieuws

Nieuws

gepubliceerd op 21 februari 2018 de Gelderlander

Bonanza-film Wijchen Lokaal uitgeroepen tot leukste campagnefilm

VIDEOWIJCHEN - Een campagnefilmpje van de lokale partij Wijchen Lokaal heeft landelijke bekendheid gekregen, nu het in het praatprogramma Jinek is uitgeroepen tot de beste van alle inzendingen.

Cabaretier Martijn Koning behandelt in de show enkele weken lang de leukste lokale campagnefilms voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de uitzending dinsdagavond, noemde hij het Wijchense filmpje het beste van allemaal.

In het Wijchense filmpje presenteert de top vier van Wijchen Lokaal zich te paard, terwijl de muziek van de oude westernserie Bonanza speelt. De beelden zijn hilarisch, mede vanwege het forse postuur van enkele van de heren, die het aan zelfspot niet ontbreekt. 

Lijsttrekker Leo Herms is dolblij met de uitverkiezing. ,,We zijn de kleinste partij en willen toch wel meer zetels krijgen dat die ene die we nu hebben. We proberen daarom steeds met iets geks het nieuws te halen.’’

Lachwekkend

De opnames van de film waren op zichzelf al lachwekkend, meldt Herms. Zo vatte zijn schuur bijna vlam toen hij opnames maakte van een brandende kaart van Wijchen. ,,En het paard van ons raadslid Arnold van Kuppeveld wilde maar niet lopen, omdat hij te korte beentjes had om het aan te sporen.’’

De vier mogen volgende week acte de présence geven in de talkshow van Eva Jinek. Herms: ,,Het zou mooi zijn als we daar dan te paard kunnen binnenrijden.’’

Videostill Bonanza Wijchen.

 

gepubliceerd op 21 februari 2018 Wijchen.nieuws.nl

Wijchen Lokaal op 27 februari naar Jinek!

 

De campagnevideo van Wijchen Lokaal is op 20 februari te zien geweest in het praatprogramma Jinek bij de KRO/NCRV. Tevens werd de Wijchense politieke partij uitgenodigd om plaats te nemen in het programma volgende week dinsdag 27 februari. Daar zullen meerdere lokale partijen uit Nederland hun ideeën toelichten in een special met cabaretier Martijn Koning omtrent de gemeenteraadsverkiezingen 2018. “Natuurlijk gaan we met paarden naar Jinek!”, laat fractievoorzitter Leo Herms weten.

 

Ook de andere hoofdrolspelers in de video, Arnold van Kuppenveld, Kees Timmerman en Ben van Loosbroek, zijn van de partij. “We gaan Wijchen zeker weer op de kaart zetten en onze speerpunten niet onder laten sneeuwen door het Bonanza-aspect in onze campagnevideo. Want geen windmolens in Wijchen, een mooie Poort van Wijchen, een openluchtzwembad plus goede zorg ook voor ouderen, sociale woningbouw en verkeersveiligheid blijven natuurlijk prioriteit voor ons! Zo’n landelijke aandacht zal ons ook in Wijchen beter op de kaart zetten en stemmen op gaan leveren. Dat is de andere partijen nog niet gelukt!”, laat Herms tot slot nog weten. “Jinek is leuk maar Wijchen is veel belangrijker!”

gepubliceerd op 9 februari 2018 Wijchen.nieuws.nl

Wijchen Lokaal “Stem op Jezelf”

De fractie van Wijchen Lokaal heeft op woensdagavond 7 februari haar verkiezingsprogramma gepresenteerd genaamd “Stem op Jezelf”. Dit gebeurde in restaurant Sarajevo onder het genot van een drankje en een hapje. Lijsttrekker Leo Herms en commissielid Ben van Loosbroek waren de sprekers deze avond.

Wijchen Lokaal start haar campagne op zaterdag 17 februari in Niftrik. Om 11:00 uur staat het team op het Gildeplein en voor ieder die wil staat er een frietwagen voor gratis snacks en friet. Doelstelling in deze campagne is om het programma voor iedereen toegankelijk te maken, inhoudelijk mooi en makkelijk voor de inwoners van gemeente Wijchen en haar kerndorpen.

Enkele punten uit het verkiezingsprogramma zijn:

  • Duurzaamheid: geen windmolens maar inwoners bewuster maken van zonnepanelen;
  • Leefbaarheid: Het Mawi gebouw en Derkspand. een doorn in het oog en wordt aangepakt;
  • Gratis parkeren: Wijchen Lokaal wil het gratis parkeren in Wijchen behouden;
  • Belastingen: Afschaffing van de hondenbelasting.

Voor het hele verkiezingsprogramma kunt u meer informatie vinden op de website www.wijchenlokaal.nl/partijprogramma.  

gepubliceerd op 5 februari 2018 Wijchennieuws.nl

Wijchen blijft achter met zonne-energie

Uit onderzoek van Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Wijchen liggen. Per inwoner is er op dit moment 0,3 zonnepaneel aanwezig. Hiermee staat de gemeente Wijchen op plek 239 van alle 380 gemeenten in Nederland.  Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Wijchen wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De tussenstand
Gemeente Wijchen zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op  0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Wijchen matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Wijchen
De gemeente Wijchen heeft de routekaart naar hun duurzaamheidsdoelstellingen uitgerold en wil in 2040 energieneutraal zijn – en is daarmee de meest ambitieuze gemeente van de omgeving. Zo vindt de gemeente het belangrijk te investeren in de regionale productie van duurzame energie, dat maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Het investeren in de regionale productie doet de gemeente door het beschikbaar stellen van een duurzaamheidslening. Deze lening maakt het mogelijk voor inwoners om duurzame energie te produceren en ligt zo binnen handbereik.

Onderzoek en potentie
Zonneplan heeft de daken van koopwoningen voor zonnepanelen in gemeente Wijchen onderzocht. De ongeschikte woningen – met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats – zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 7.689 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Van het aantal geschikte adressen hebben 1299 locaties een zonnepaneleninstallatie.

gepubliceerd op 17 januari 2018 Wegwijs Wijchen

Na het stopzetten ‘omgekeerd inzamelen’:
partijen zoeken politieke steun voor alternatieven
 

‘Kernachtig’ VVD en Wijchen Lokaal: grijze kliko niet ‘afpakken’

Dat Kernachtig Wijchen en de VVD de invoering van het omgekeerd inzamelen stop willen zetten, was bekend. Maar wat ze vervolgens voorstaan, wat er dan wel moet gebeuren, daarover werd enige weken gezwegen. Een (voorlopig) initiatiefvoorstel, dat in ieder geval wordt ondertekend door Kernachtig, VVD en door Wijchen Lokaal (en dat zich dus al van de steun van een -kleine- raadsmeerderheid verzekerd weet) is niet erg uitgesproken over de koers die na het “stopzetten” dient te worden ingezet. “Te denken valt aan een keuzemogelijkheid voor een kliko met lagere inzamelfrequentie en/of aansluiting op een ondergrondse container”.
 
In een toelichting op het voorstel, laat Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen) weten dat voor zowel Kernachtig als de VVD het verminderen van restafval een belangrijk doel blijft. “Maar het is voor onze partijen van belang dat we de kliko voor het restafval niet van de burgers afpakken. Mensen moeten daarin een keus hebben”, aldus de initiatiefnemer van de koerswijziging binnen het gemeentebestuur. De aanleiding voor het stopzetten van de omgekeerd inzamelplannen vormen de vele reacties uit de bevolking. Die reacties kwamen er tijdens en rondom inloopavonden waar werd verteld waar de containers gesitueerd zouden kunnen worden, maar ook brieven en gesprekken leerden de
raadsfracties dat er weerstand bestond tegen het raadsbreed aanvaarde omgekeerd inzamelen. Opmerkelijk is dat Kernachtig, VVD en Wijchen Lokaal voorstellen om “duidelijkheid te krijgen over de bezwaren van de inwoners”. Die lijken, hoewel gevarieerd, inmiddels wel duidelijk. Kernachtig Wijchen en VVD erkennen dat ze nu nog geen zicht hebben op de kosten (de hoogte van de Afvalstoffenheffing) van het, indien gewenst, handhaven van de grijze kliko voor restafval. Ook geven beide partijen toe
dat ze niet weten wat de financiële consequenties zijn van het stoppen van het omgekeerd inzamelen traject, een half jaartje voordat het op 1 juni zou worden ingevoerd.

“Er is geen sprake van over de verkiezingen heen tillen”

Ondertussen zoeken Kernachtig Wijchen en VVD verder naar steun voor hun ommezwaai. Die bijval van Wijchen Lokaal hebben ze, al was die partij aanvankelijk sceptisch. Lijsttrekker Leo Herms informeerde voor de zekerheid of VVD en Kernachtig Wijchen met hun voorstel het omgekeerd inzamelen wellicht “over de verkiezingen heen wilden tillen”. Na hetantwoord van Martijn Verharen “Er is geen sprake van het over de verkiezingen heen tillen”, zette Wijchen Lokaal raadslid Arnold van Kuppeveld zijn handtekening
onder het concept initiatiefvoorstel. Martijn Verharen gaat ervan uit dat meer partijen nog aanhaken bij het voorstel om omgekeerd inzamelen stop te zetten. Het CDA heeft met name daar veel vragen over. Er was immers 50.000 euro uitgetrokken voor het informeren van de burgers. ”Hoe kan de beleving van bewoners over dit communicatietraject en
het omgekeerd inzamelen dan zo negatief zijn? En zijn er door de gemeente al contractuele verplichtingen aangegaan voor het omgekeerd inzamelen? En wat kostte de voorbereidingen voor het omgekeerd inzamelen tot nu toe?” Voor de antwoorden op deze CDA-vragen mag gevreesd worden, want verantwoordelijk wethouder Titus Burgers (PvdA) laat weten na twee weken de antwoorden nog niet binnen te hebben. Een curieus zinnetje in het antwoord van de wethouder aan het CDA: “Voor het in beeld brengen van de verplichtingen die wij zijn aangegaan voor het project omgekeerd inzamelen, zijn wij afhankelijk van informatie van derden”.

gepubliceerd op 2 januari 2018

NEDERASSELT - Jaren vochten inwoners van Gelderland tegen de komst van windmolens net over de grens met Duitsland. Nu hebben ze in Brabant de pest in over windmolenplannen net over de grens met Gelderland. Aan de Maas, pal tegenover het vestingstadje Grave.

In Nederasselt willen ze helemaal geen molens. 'Nee, we hebben er al eentje', zegt Cees van Loon van de actiegroep Windkracht Heumen. Hij wijst met een grijns naar de Maasmolen in het dorp. Een standerdmolen die is gebouwd in 1741. 'Kijk maar! Fantastisch toch?'

En even verderop, in Overasselt, staat ook al een molen. Een standerdmolen uit 1736. De brief op de deurmat met de mededeling dat er langs de Maas tussen beide dorpen vijf reuzen van windmolens moeten komen, viel dan ook allerminst goed.

Pislink

Een ruime meerderheid (84%) in beide dorpen is ronduit tegen. Van Loon: 'Ik werd pislink. Dit kan niet. Verschrikkelijk. Ik vind het geen gezicht. Het vernielt het hele gebied hier.'

Ook de buren aan de overkant van de rivier zijn boos. De gemeenteraad van het pittoreske vestingstadje Grave nam unaniem een motie aan die de drieste plannen van de Heumense overburen moet stoppen.

'In die motie dragen wij het college op alles uit de kast te halen om te zorgen dat die windmolens aan de overzijde er niet komen', zegt Léon Kamps van Verenigd Progressief Grave. 'Vlak bij Grave heb je de stuw. Daar kan een waterkrachtcentrale gerealiseerd worden. Dan ben je veel duurzamer bezig dan als je aan de overzijde windmolens plaatst, die echt landschapverpestend zijn.'

Niet in mijn voortuin

Klimaatneutraal worden, dat vindt iedereen prima. Molens langs de A73 bijvoorbeeld. Maar niet in mijn achtertuin, heet dat dan. 'Nou in mijn geval is het in mijn voortuin', zegt actievoerder Van Loon uit Nederasselt lachend. 'En ook voor de inwoners van Grave. Dat is een heel makkelijk argument om te gebruiken om actievoerders onderuit te halen.'

Raadsleden van de gemeente Heumen zijn niet allemaal zo zeker van een verpest landschap langs de rivier. 'Die locatie langs de Maasoever kan best', zegt fractievoorzitter Rob de Graaf van het CDA. 'Mensen zijn vaak tegen iedere verandering. Als de windmolens er op een gegeven moment staan, dan zijn mensen er snel aan gewend.'

Kanonnen

En als ze er dan toch komen te staan... dan hebben ze aan de overkant van de Maas in Grave nog wel een ideetje. 'Dan heb ik deze jongens nog', zegt raadslid Léon Kamp terwijl hij liefdevol op één van de kanonnen op de vestingwal van Grave klopt. En naar de overkant van de Maas kijkend: 'Die krijgen ze zeker wel weg!'

gepubliceerd op 12 oktober 2017

 

Leo Herms is de opvolger van Arnold van Kuppeveld als lijsttrekker van Wijchen Lokaal.

En wanneer Wijchen Lokaal voldoende stemmen behaalt, zal Leo Arnold zijn plaats ook innemen als raadslid.

Het werd zondag bekend gemaakt in zaal Sterrebosch tijdens Blues for Arnold met optredens van Ron van Kouteren & Friends en de Big Bam Boom Band! Een eerbetoon aan de 75-jarige Wijchense politicus.

Gepubliceerd op 18 oktober 2017

 

Blues for Arnold: afscheidsconcert voor Wijchen Lokaal-lijsttrekker

Raadslid Arnold van Kuppeveld (75) wenste zich al geruime tijd een Blues live-optreden in de gemeente Wijchen. Zijn wens gaat op 22 oktober in vervulling. Tevens wordt bekendgemaakt wie hem opvolgt als lijsttrekker voor Wijchen Lokaal.

16.00 Ron van Kouteren & Friends: Rob Koch (zang en akoestisch  gitaar), Steven van Moorsel (elektrisch gitaar), Ron Jansen (bas), Ron van Kouteren (drum en zang).

18.00 Big Bam Boom Band: Alfred van der Linden (gitaar, Bintangs),  Fred Jacquet (bas ), Wessel van Alphen (drum, Led Zeppelin Tribute Band Black Dog), Rinus van Rijn (zang, Fata Morgana).

Top